Ancona
Ancona2019-09-02T17:57:54+00:00

Ancona

Ancona is een kuststad aan de Adriatische Zee, aan de oostkust van Italië. De stad is de hoofdstad van de provincie Marche. Al vanaf de Klassieke Oudheid zijn er gegevens bekend over de stad, wat zorgt voor een rijke geschiedenis. Door de gunstige ligging is Ancona altijd al een havenstad geweest, die een grote rol heeft gespeeld in allerlei handel. Vanaf 1492 vluchtten veel Joden vanuit Spanje naar Ancona. Toen de Paus de joden uit zijn gebied wilde hebben, heeft hij een uitzondering gemaakt voor de joden in Ancona, vermoedelijk vanuit economisch oogpunt omdat de handel met de havenstad anders in gevaar werd gebracht.
De naam van de stad stamt af van het Griekse ἀγκών, wat elleboog betekent. Dit is een verwijzing naar de vorm van de kust.

Ligging en omgeving

Ancona ligt aan de oostkust van Italië en vlakbij het voorgebergte van de berg Monte Conero. Op twee van de toppen van het voorgebergte zijn prachtige bezienswaardigheden te zien: op Monte Astagno kun je een citadel bezichtigen, en op Monte Guasco een grote kathedraal uit het jaar 999. Ancona is de hoofdstad van de regio Marche en de provincie Marche. Binnen de provincie zijn enkele andere bekende steden te vinden, zoals Pesaro of Urbino.

Bezienswaardigheden

Ancona is op zichzelf al een stad om te bewonderen. Het is een schilderachtige stad tegen een prachtige bergachtige achtergrond en kent veel monumentale gebouwen. Het meest bekende en iconische gebouw van Ancona is Loggia dei Mercanti: een groot gebouw midden in juist een heel klein straatje (de Via delel Loggia). Een stukje verderop is het Palazzo Benincasa te bewonderen, en je hoeft niet ver te lopen voor weer een ander monumentaal gebouw. Kortom: Ancona is de moeite waard om alleen al doorheen te lopen. Aan het eind van je verblijf in Ancona kun je nog een kort bezoek brengen aan de Fontana delle Tredici Cannelle, een fontein uit de 16e eeuw. Als je water uit de fontein drinkt, kom je volgens de traditie nog eens terug in Ancona.

Lazzaretto

Het Lazzaretto is een gigantisch monument uit 1732. Het gebouw heeft de vorm van een vijfhoek en is van oorsprong ontworpen door Luigi Vanvitelli, met als doel om de stad te beschermen tegen ziektes die vanaf schepen op de Adriatische zee mensen in de stad zouden kunnen besmetten. De manschappen van Ancona konden zich terugtrekken in het Lazzaretto. Vlak bij het Lazzaretto is een hoge triomfboog te zien voor keizer Trajanus, omdat hij tijdens zijn regering heeft geïnvesteerd in de haven van Ancona. Deze triomfboog stamt uit de tweede eeuw (!) en is gemaakt van hoge kwaliteit marmer.

Duomo di San Ciriaco, Monte Guasco

De dom van San Ciriaco staat op het domplein op de Monte Guasco. De dom is zo’n 90 meter hoog. Volgens sommige bronnen is de kathedraal gebouwd op de resten van een tempel gewijd aan Venus. Enkele antieke bronnen zoals Juvenalis melden dat Venus de beschermgodin van de stad was. Voor de actieveling is het mogelijk om de berg te voet te beklimmen, maar er zijn ook bussen die erheen rijden. Een andere bezienswaardigheid op de Monte Guasco is een Romeinse ruïne: de resten van een amfitheater. Vanaf de Monte Guasco heb je een prachtig panoramisch uitzicht over Ancona.

Piazza del Papa

Op dit plein, gelegen midden in het historische centrum van de stad, zijn vele verschillende gebouwen te bewonderen. Het plein heet van oorsprong Piazza del Plebiscito, maar wordt in de volksmond vaker Piazza del Papa genoemd. Deze naam verwijst naar Paus Clemens XII, omdat onder zijn bevel de haven van Ancona een grote renovatie heeft ondergaan. Er is dan ook een standbeeld van deze paus op het plein te vinden. Daarnaast kun je aan dit plein ook het Palazzo del Governo, de Torre Civia en de Chiesa di San Domenico bekijken. Ten slotte zijn er op dit plein verschillende fonteinen te zien.

Mercato delle Erbe

De Mercato delle Erbe, officieel kruidenmarkt, biedt tegenwoordig veel meer dan alleen kruiden. Je kunt er vlees en kaas, groente en fruit en allerlei soorten brood kopen. Wil je dus genieten van regionale lekkernijen, dan is dit zeker de plek om naartoe te gaan. De markt is overdekt door een glazen constructie.

Museo Tattile Statile Omero

In dit museum mag je alle kunstwerken aanraken! Dit is mogelijk omdat het replica’s betreft van allerlei wereldberoemd werken. De naam van het museum verwijst naar Homerus, de blinde verteller van verhalen over de Trojaanse Oorlog en Odysseus. Het museum is dan ook speciaal bedoeld voor blinde mensen, die op deze manier allerlei grootse werken ook kunnen leren kennen. Naast het Museo Tattile Statile Omero is er in Ancona ook een archeologisch museum, het Museo Archeologico Nazionale delle Marche.

Monte Conero

Deze berg ligt vlak naast Ancona en kan op veel verschillende manieren bewandeld worden. Er zijn talloze wandeltochten uitgezet, voor de hobbywandelaar of de echte doorzetter. De uitzichten vanaf de berg bieden een geweldig overzicht over de zee en de elleboogvormige kust. Wandelliefhebbers kunnen naast de Monte Conero ook de Santo Stefano bezoeken, met bovenop het groene Pancio park. Ook vanaf deze berg heb je prachtig uitzicht op de stad.

Parco Zoo Falconara

Falconara is een kleine dierentuin dat zich zo’n tien kilometer buiten Ancona bevindt. Ideaal voor een dag met slecht weer, of een dagje met kinderen. De sfeer is er gemoedelijk, het personeel is erg vriendelijk en er zit een goed restaurant bij de dierentuin. Niet geheel onbelangrijk: de dieren zijn over het algemeen gezond en hebben een goed ingerichte leefomgeving.

Het klimaat van Ancona

Het klimaat van Ancona is een zeeklimaat. Hoewel je het hele jaar door kans hebt op neerslag, is het klimaat verder mild. De temperatuur in Ancona komt ook in de winter nauwelijks onder het vriespunt. Daarnaast is het in de zomer juist heerlijk warm, met in juli en augustus een heerlijke gemiddelde temperatuur van tussen de 25 en 30 graden.

Meer informatie over Ancona