Bologna2019-09-02T17:54:25+00:00

Bologna

Bologna is een historische stad in Noord-Italië, en ligt aan de voet van het gebergte de Apennijnen. Bologna telt ongeveer 400.000 inwoners en is een van de mooiste steden uit de omgeving. Beroemd is de universiteit van Bologna, omdat dit de oudste universiteit van Europa is (opgericht in 1088). Ook is het historische centrum van de stad ontzettend goed bewaard gebleven. Omdat je bij de eerste aanblik van de stad vooral rode gebouwen ziet, wordt de stad ook wel ‘la rossa’ genoemd.

Ligging

De allereerste huizen in Bologna werden al gebouwd in de eerste eeuw voor Christus. Voor de Etrusken, het volk dat in die tijd Noord-Italië bezat, was het een belangrijke stad, en nog steeds is Bologna een van de grootste steden in Italië. De stad ligt tussen twee rivieren: de Reno en de Savena. Ondanks dat de stad tegen de bergen aan ligt, ligt Bologna relatief laag, rond de 50 meter. Een voordeel van de ligging van Bologna is dat je op een stedentrip niet alleen kunt genieten van de historische stad, maar ook van al het groen en de bergen rondom de stad.

Bezienswaardigheden

Omdat Bologna zo’n historisch en cultureel centrum heeft, is het niet moeilijk om bezienswaardigheden te vinden in de stad. Het is daarom opvallend dat Bologna per jaar relatief niet zo veel toeristen trekt. De stad is een lust voor het oog van mensen die geïnteresseerd zijn in bouwkunst en geschiedenis. Ook kun je eindeloos blijven lopen door de talloze portico’s.

Piazza Maggiore

Aan het grote plein van Bologna vind je verschillende belangrijke gebouwen. Zo zijn er de San Petronio Basilica, het Palazzo dei Banchi, Palazzo dei Notai, Palazzo d’Accursio, het Palazzo del Podestà en de Torre dell’Arengo. Het plein is het echte centrum van de stad. Het is er altijd druk en er zijn verschillende cafeetjes te vinden. In de zomer worden er op het plein vaak activiteiten georganiseerd, zoals live muziek of een openlucht bioscoop. Maar ook als je simpelweg om je heen kijkt naar de massieve gebouwen, kijk je je ogen uit. Op dit plein is het de moeite waard om wat tijd uit te trekken voor een rustige wandeling langs de gebouwen.

Torre degli Asinelli

Als je in Bologna loopt en leest over torens, weet je meteen over welke torens het gaat. Ze worden dan ook in het algemeen aangeduid als le due torri, de twee torens. Je kunt ze al van veraf zien: de Torre degli Asinelli met hun 100 meter aan hoogte. De toren zijn nog overgebleven uit de middeleeuwen en staan tegenwoordig een beetje scheef. Een van de torens is met een trap te beklimmen, zodat je bovenaan de toren een geweldig uitzicht over de stad hebt. Achter de stad kun je zelfs de bergen zien.

Museo Civico Archeologico

In dit museum zijn alle archeologische vondsten te bewonderen die in Bologna of de omgeving gevonden zijn. Doordat de stad zo’n rijke en lange geschiedenis kent, heeft het museum een enorme collectie kunnen opbouwen. Bijzonder is dat de meeste aandacht wordt besteed aan de tijd van de prehistorie tot aan de Romeinse tijd. Er is ook een Egyptische collectie aanwezig. Het museum bevindt zich in het Palazzo Galvani.

Pinacoteca Nazionale di Bologna

Een kunstmuseum waar je u tegen zegt is de Pinacoteca Nazionale di Bologna. Hier hangen met name kunstwerken met een religieuze insteek, en zijn ook vele fresco’s te bewonderen. Het museum heeft een collectie aan kunstwerken die afkomstig is uit de 13e tot 18e eeuw. Je zult zeker bekende namen tegenkomen, zoals Rafaël, Rembrand, Michelangelo en Rubens.

Basilieken

Bologna kent verschillende basilieken. De San Petronio Basilica, de basiliek van San Domenico en de Basilica di San Giacomo Maggiore zijn de bekendste. De San Petronio Basilica is met zijn centrale ligging en indrukwekkende interieur de meest bezochte van Bologna. De façade van de basiliek is een combinatie van verschillende bouwstijlen en daarmee interessant om te zien. Het oorspronkelijke idee was om met de San Petronio-basiliek de Sint Pieter te overtreffen. De paus was het hier niet mee eens en liet de bouwplannen aanpassen. De Cattedrale Metropolitana di San Pietro is de kathedraal waar de zetel van het aartsbisdom zit, en van binnen erg indrukwekkend. De basiliek van San Luca is te bereiken door een wandeling naar een topje van een heuvel. De basiliek is zelf niet alleen erg mooi, maar ook het vergezicht dat je krijgt als beloning voor je wandeltocht is geweldig.

Piazza del Nettuno

Midden op het plein van Neptunus is natuurlijk een fontein te vinden, met Neptunus in volle glorie. Het is vooral bekend vanwege de gebouwen die aan het plein zijn gebouwd, zoals het prachtige Palazzo del Re Enzo en het Palazzo Comunale. Het Palazzo del Re Enzo is gebouwd voor koning Enzio van Sardinië. De legende wil dat Enzio elke nacht opgesloten werd in een kooi aan het plafond.

Mercato di Mezzo

Ben je in Italië, dan wil je natuurlijk lekker eten. De Mercato di Mezzo is de plek om te kunnen genieten van regionale specialiteiten, en de ingrediënten in te slaan voor een heerlijke picknick of zelfgemaakt diner. De Mercato di Mezzo is een markt zoals je hem graag ziet: kleine, oude straatjes met prachtige winkeltjes, en ook de Italiaanse delicatessen worden verleidelijk gearrangeerd. Mocht je boodschappen hebben gedaan voor de perfecte Italiaanse picknick, dan kun je die houden in het Montagnolapark. Bekijk dan direct even de fontein met schildpadden. Met een beetje geluk zit je er precies met een festival, een markt of ander evenement.

Klimaat

Het klimaat van Bologna is een zeeklimaat. In de zomer is het overwegend zonnig en warm, in de winter is het mild. De meeste regen valt tussen de zomer en de winter. Een nadeel van het zeeklimaat in Bologna is dat de stad snel last krijgt van smog, vanwege het vele verkeer in Bologna en het gebrek aan een stevige wind. De warmste temperaturen moet je zoeken in juli, waar de gemiddelde temperatuur de 30 graden aan kan tikken. In december zit Bologna tegen het vriespunt.

Meer informatie over Bologna