Florence2019-09-02T17:56:18+00:00

Florence

Florence, of Firenze, is de stad van de renaissance. Overal om je heen zie je bouwwerken en standbeelden die stammen uit de tijd van de renaissance. Ook vele beroemde kunstenaars en wetenschappers uit de renaissance hebben in Florence gewoond: bijvoorbeeld Leonardo da Vinci of Galileo Galilei. Je kunt je dagenlang vermaken in Florence, helemaal als je alle geschiedenis achter de bouwwerken in de stad wilt weten. De stad kent namelijk een rijke geschiedenis. De ideale stad voor een uitgebreide stedentrip!

Ligging

Florence is de hoofdstad van de regio Toscane. De stad ligt ongeveer in het midden van de breedte van de Italiaanse laars, en kent bijna 400.000 inwoners. Florence is gelegen aan de rivier de Arno, wat in de geschiedenis vaak voor ellende heeft gezorgd door overstroming. Dat Florence door Julius Caesar zelf is gebouwd als militair kamp, is nog steeds zichtbaar door de plattegrond van de stad: dat is effectief rechthoekig gelegd.

Bezienswaardigheden

Wie in Florence om zich heen kijkt, ziet de renaissance. Niet alleen gebouwen, maar ook kunstwerken uit deze tijd zijn verspreid over de hele stad te vinden. Er is ontzettend veel te zien en te doen in Florence. Een tip is om een City Pass te kopen, zodat je veel gebouwen met korting van binnen kunt bekijken en de toeristische bussen kunt gebruiken. Hieronder een selectie van de vele dingen die te zien zijn in Florence.

Santa Maria del Fiore: de Duomo

De dom van Florence is gebouwd in de veertiende eeuw en is het allereerste voorbeeld van Florence als renaissancestad. Het is een gigantisch gebouw midden in het historische centrum van de stad, en trekt per jaar talloze toeristen. De façade is een indrukwekkend geheel waar je alleen al urenlang naar zou kunnen kijken. Die is overigens niet oorspronkelijk: de door Arnolfo di Cambio ontworpen façade moest in 1588 plaatsmaken voor een renaissancefaçade, maar dit is vanwege geldgebrek nooit gebeurd. Na jarenlang een kale façade te hebben gehad, werd er in de negentiende eeuw een wedstrijd uitgeschreven om een nieuwe voorgeven te ontwerpen en in 1871 werd het ontwerp van Emilio de Fabris de winnaar: een voorgevel in neogotische stijl. Een ander belangrijk kenmerk van de dom is de koepel. Nadat er wanhoop was ontstaan omdat niemand wist hoe je zo’n grote koepel moest bouwen, is ook hier een wedstrijd voor uitgeschreven. De koepel moest namelijk een diameter krijgen van zo’n 46 meter. Filippo Brunelleschi’s ontwerp won. Ook binnenin de dom kun je je ogen uitkijken, al is het al vanwege de enorme afmetingen.

Campanile

Direct naast de Duomo is de Campanile te vinden. Deze is ook al in de veertiende eeuw gebouwd en steekt net niet boven de dom uit: hij is 85 meter hoog, en de dom 91 meter. Deze Campanile is te beklimmen.

Baptiseri

Het Baptiserium dat hoort bij de dom is een zogenaamde doopkapel, dat zelfs uit de elfde eeuw stampt. Het gebouw is geheel bekleed met marmer en heeft een voor die tijd nogal gedetailleerd uiterlijk: normaal was de kolossale Romeinse stijl. Beroemd zijn de bronzen deuren die tussen de veertiende en zestiende eeuw zijn toegevoegd. Daardoor kreeg ook het Baptiserium een hoge status. Op de deuren zijn allerlei scènes en figuren te bewonderen. Het interieur van het Baptiserium is ook erg de moeite waard en bevat vele mozaïeken. Er zijn in de bekleding en beschildering Byzantijnse invloeden te ontdekken.

Andere kerken

Niet zo groot en zo beroemd als de Duomo, maar zeker niet minder gewaardeerd is de Santa Maria Novella, een prachtige kerk in Florence. De stijl van de kerk is gotisch, en versierd met renaissance-fresco’s. De Santa Croce ligt aan de Piazza Santa Croce, en is een gotische basiliek. Binnenin de kerk zijn allerlei schatten te ontdekken, en kun je een bezoek brengen aan de graftombes. Ten slotte is de San Miniato al Monte-kerk zeker de moeite waard om te bezoeken. Het is een eindje lopen vanaf het centrum, maar dan heb je vanaf de Monte Miniato ook wel het beste uitzicht over de hele stad.

Palazzo degli Uffizi

Dit paleis herbergt een van de meest populaire kunstmusea ter wereld. Het museum Galleria degli Uffizi is niet alleen van buiten geweldig indrukwekkend, maar ook van binnen. Het heeft een immense collectie aan kunstschatten, met name van kunstenaars uit de renaissance. Aan schilders kun je hier bijvoorbeeld werken van Botticelli, Michelangelo, Rafaël, Rubens, Rembrandt, Carvaggio en natuurlijk Leonardi da Vinci verwachten. Misschien wel het beroemdste schilderij is de Geboorte van Venus, van Sandro Botticelli. Zeker de moeite waard!

Galleria dell’Accademia

Een ander museum dat je zeker moet hebben gezien is de Galleria dell’Accademia, al is het alleen al omdat je hier de David van Michelangelo kunt bewonderen. Natuurlijk zijn er over de gehele stad replica’s te vinden, maar in het echt is de David eigenlijk nog spectaculairder. Hiernaast zijn ook in het Galleria dell’Accademia talloze schilderijen te bewonderen van schilders uit de renaissance.

Ponte Vecchio

Letterlijk gezien is het niet meer dan ‘een oude brug’, maar als je de Ponte Vecchio ziet, is het veel meer dan dat. De brug is overdekt en herbergt een rij aan winkeltjes. Het is een toeristisch gebeuren, en je kunt op de brug dan ook veel straatartiesten en handelaars verwachten. Ook zeker de moeite waard om eens van een stukje verderop te bekijken, aan de buitenkant.

Piazza della Signoria

Dit plein is eigenlijk een combinatie aan talloze verschillende bezienswaardigheden. De Piazza della Signoria wordt gezien als het meest belangrijke plein van de stad. De belangrijkste gebouwen uit de geschiedenis staan aan dit plein, zoals de Palazzo Vecchio, het stadhuis en het Palazzo degli Uffizi. Ook is er een overdekte beeldengalerij met beroemde werken die scènes afbeelden uit klassieke mythen. Op dit plein is een replica te zien van de David uit de Galleria dell’Accademia.

Klimaat

Het klimaat van Florence biedt milde winters en heel warme zomers. Het wordt dan ook aangeraden de stad te bezoeken in het voor- of najaar, en niet in de warmste zomermaanden. In het voor- en najaar kun je wel last hebben van regen, maar in een stad als Florence is dat niet erg: kies een van de musea en je merkt er niets van. De meeste neerslag van het jaar valt in november. De warmste temperaturen kun je verwachten in juli en augustus.

Meer informatie over Florence