Rome2019-03-24T11:40:23+00:00

Rome

Rome is een van de bekendste steden van de wereld. Het kent een rijke geschiedenis, met name dankzij het Romeinse Rijk dat in de 7e eeuw voor Christus al werd gesticht. Doordat Rome zo oud is, bevinden zich gebouwen uit veel verschillende tijdperken in de stad. Dat maakt Rome een stad die je in een week nog steeds niet helemaal gezien hebt.

Demografie en ligging

Rome is een grote stad met bijna 3 miljoen inwoners. Het is daarmee de grootste stad van Italië. Door de stad stroomt de rivier de Tiber. Middenin Rome bevindt zich een enclave, Vaticaanstad. In dit land is de paus gezeteld. Van oorsprong is Rome gebouwd op zeven heuvels: De Palatijn, Travertijn, Aventijn, Capitolijn, Caelius, Esquilijn, Quirinaal en de Viminaal.

Bezienswaardigheden

Naast talloze musea, kerken, winkelstraten, markten, pleinen en theaters, zit Rome stampvol met bekende gebouwen. Trek dan ook zeker een paar dagen uit om de stad te bezoeken. De stad Rome is een trots drager van haar eigen geschiedenis. Daarom hebben veel gebouwen die nu veel bekendheid hebben gekregen, een oorsprong in de Klassieke Oudheid.

Het Colosseum

Het Colosseum is een populaire naam voor het gebouw dat officieel het ‘Flavisch Amfitheater heet’. Het nu nog zo grote bouwwerk was ook al in de Oudheid het grootste theater in het Romeinse Rijk. Het was ongeveer 150 bij 200 meter groot, en zo’n 50 meter in hoogte, en er pasten meer dan 50.000 mensen in. De bouw is begonnen in de eerste eeuw na Christus, onder de zogenaamde Flavische keizer Vespasianus. Het Colosseum bestaat uit drie verdiepingen met bogen. Ook zijn op elke verdieping aan de buitenkant halfzuilen te zien, met elk een andere bovenkant: Dorische, Ionische en Korintische zuilen. Binnenin het theater konden allerlei spelen worden bewonderd: gladiatorenspelen, nagespeelde zeeslagen, dierengevechten… Het feit dat het Colosseum nog maar voor de helft overeind staat is te danken aan de bouwprogramma’s van verschillende pausen. Zij gebruikten het marmer van het Colosseum voor eigen gebouwen.

Het Pantheon

Ook het Pantheon heeft een klassieke oorsprong: het is gebouwd in de tweede eeuw na Christus. De naam Pantheon komt uit het Grieks en betekent ‘alle goden’, omdat het een tempel was voor meerdere goden. Het meest bijzondere aan het Pantheon is de koepel met de bijbehorende ‘oculus’: een gat in het midden waardoor het daglicht binnen kan komen. Op het moment dat het gebouwd werd was het de grootste koepel van de wereld, er is dan ook veel over nagedacht hoe de koepel gebouwd moest worden. Omdat het Pantheon later door christenen is gebruikt als kerk, is het door de eeuwen heen goed onderhouden en nu nog in goede staat te bewonderen. Voor de ingang van het Pantheon is het Piazza della Rotonda te vinden, met de Pantheonfontein.

Het Forum Romanum

Het Forum was in de oudheid het politieke, economische en religieuze centrum van de stad Rome. Er werd recht gesproken, er bevonden zich allerlei tempels van verschillende goden en de Senaat was er gevestigd. Er is tegenwoordig niet veel meer van over, maar dat brengt juist de charme die veel mensen in het Forum Romanum zien: een glimp van het oude. Je kunt er rondlopen tussen resten van allerhande gebouwen met allerlei verschillende functies, zoals ook de oude Romeinen tussen de gebouwen door liepen.

De Engelenburcht

In het Italiaans de Castel Sant’Angelo. Dit gebouw is een enorm, cilindervormige burcht. Volgens de legende had een paus een optocht georganiseerd om te bidden of God de pest uit de stad wou verbannen. Tijdens die optocht zou er een engel zijn verschenen die liet weten dat het gebed was verhoord. Op de plek waar de engel was verschenen, liet de paus een kapel bouwen, en zo is de naam Engelenburcht ontstaan. Je kunt de burcht via een brug over de Tiber bereiken, de Ponte Sant’Angelo. Op de brug staan aan beide kanten vijf engelen.

De Trevifontein en andere fonteinen

Op bijna elk plein in Rome is ten minste één fontein te zien. De fonteinen zijn een attractie op zich: er zijn vaak meerdere figuren afgebeeld, en versierd met bomen, blaadjes of dieren. Bij elke fontein zou het geluk brengen om een muntje over je schouder te gooien in het water van de fontein. Als je dat bij de Trevifontein doet, zal je zeker terugkeren naar Rome. De Trevifontein is zonder meer de populairste in Rome, en ook de grootste. Hij is dertig meter hoog en is door Bernini ontworpen. Het thema van de fontein is water, wat terug te zien is in de god van de zee Neptunus, de dieren zoals salamanders.

De suikertaart

Het monument van Victor Emanuel II, de man die zorgde voor de eenwording van Italië, kent vele name. Zo is het bekend als Altare della Patria, Il Vittoriano, of minder eerbiedig de suikertaart, bruidstaart of typemachine. Het is een enorm wit gebouw dat gebouwd is rond het begin van de 20ste eeuw. In het oog vallen meteen de brede zuilengalerij, de immense trappen, de vele beelden en de grote reliëfs. Daarnaast is er een ruiterstandbeeld van Victor Emanuel II neergezet.

Vaticaanstad en de Sint Pieter

De Sint Pieter is officieel een katholieke kerk die gebouwd is in de 16e en 17e eeuw. Het is gebouwd op de plek waar volgens de verhalen Petrus is gestorven. Petrus wordt gezien als de eerste paus, en alle pausen die volgen zijn de opvolgers van Petrus. De Sint Pieter is vooral bekend van de toespraak van de paus, die gehouden wordt op het plein of vanaf de buitenloggia. De Sint Pieter bevindt zich in Vaticaanstad. Dit is de kleinste onafhankelijke staat van de wereld en heeft ongeveer 1000 inwoners. Het staatshoofd is de paus. Behalve de Sint Pieter is hier ook de Sixtijnse Kapel te bewonderen met het fresco van het Laatste Oordeel van Michelangelo. Ook zijn er de Vaticaanse Musea en de Vaticaanse tuinen.

Klimaat

Omdat Rome een mediterraan klimaat heeft, kunnen de temperaturen in juli en augustus flink oplopen. De gemiddelde temperaturen zijn dan rond de 30 graden. In de winter daalt de temperatuur niet vaak tot onder de nul.

Wil je meer informatie over Rome en hotels klik dan hier.

Meer informatie over Rome