San Marino2019-09-02T18:04:19+00:00

San Marino

San Marino is de hoofdstad van het gelijknamige land. San Marino is met zo’n 61 vierkante kilometer oppervlakte het kleinste land ter wereld. Het telt ongeveer 32.000 inwoners. De stad is in de afgelopen decennia heel toeristisch geworden, maar zeker de moeite waard om te bezoeken. Het land is een enclave, die geheel omringd wordt door Italië. De stad San Marino is gebouwd op drie heuvels en bestaat uit negen gemeenten: Fiorentino, Acquaviva, Featano, Serravelle, Borgo Maggiore, Chiesanuova, Montegiardino, Domagnano en San Marino Città. Het hoogste punt van het land bevindt zich op 756 meter. Waar San Marino vooral bekend om staat is het belastingvrij shoppen, maar ook de architectuur, de natuur en de panoramische uitzichten zijn zeker de moeite waard. San Marino draait economisch met name op toerisme, en de productie van kaas en wijn. Omdat San Marino een land op zich is, moet je je wel kunnen identificeren met een identiteitskaart of paspoort. Een visum is echter niet nodig.

Bezienswaardigheden

Bij het bezoeken van San Marino is het alsof je eventjes een andere wereld in stapt. Het land heeft prachtige gebouwen en een nog mooiere omgeving. Door de ligging op een berg heb je vanaf bijna elke plek in San Marino vergezichten. Een aantal keer per jaar zijn er festivals die je terugbrengen naar de middeleeuwen. De stad San Marino is daarvoor een ideale omgeving. In de winter kun je er terecht voor een grote kerstmarkt.

Piazza della Libertà en het Palazzo Pubblico

Op de Piazza delle Libertà, het vrijheidsplein, sta je middenin de stad San Marino. Je kunt hier een vrijheidsbeeld vinden, de Statua della Libertà. Dit is beeld van een vrouw, gewapend met een zwaard en een speer. Daarnaast draagt ze een kroon waarop de drie torens van San Marino te zien zijn. De vrijheid waarnaar verwezen wordt slaat op de onafhankelijkheid van San Marino. Het Palazzo Pubblico, gebouwd in de tweede helft van de 19e eeuw, is het stadhuis van San Marino. Het is een prachtig gebouw om te zien, maar ook nog steeds officieel in gebruik bij staatsbijeenkomsten. Van buiten is het Palazzo al indrukwekkend, maar je kunt ook een kijkje aan de binnenkant nemen. De raadszaal is bereikbaar voor een paar euro: in de raadszaal vergaderen de 60 parlementsleden. Een andere trekpleister bij het Palazzo Pubblico is de wisseling van de wacht. Deze is elk half uur op het vrijheidsplein te zien.

De drie torens

De drie torens van San Marino zijn het symbool van het landje. De drie torens zijn gebouwd in de 11e, 13e en 14e eeuw. Ze staan op de drie toppen van de Monte Titano en werden gebruikt ter verdediging van San Marino. Je kunt een bezoekje brengen aan twee van de drie. De eerste toren (La Guaita) is de belangrijkste. Naast de toren staan verschillende bijgebouwen en stadsmuren. Tot ongeveer 50 jaar geleden was het in gebruik als gevangenis, maar nu is het toegankelijk voor bezoekers. De tweede toren (La Cesta) ligt het hoogste van de drie. Sinds ongeveer 1950 zit er een museum bovenin de toren, dat gewijd is aan historische wapens. De derde toren (Il Montale) is niet toegankelijk voor toeristen.

Borgo Maggiore

In deze gemeente van San Marino kun je iets minder toeristen verwachten dan in de hoofdstad San Marino. De gemeente ligt onderaan de Monte Titano. Je kunt de Monte Titano bereiken door een kabelbaan die begint in San Marino. Van oorsprong was de naam van de gemeente Mercatale: marktplaats. Ook tegenwoordig is de gemeente nog populair door de marktplaatsen, om een middagje heerlijk te winkelen.

Musea

Als je gek op musea bent, is het aan te raden om een kortingskaart te kopen voor een bezoek aan meerdere musea, bijvoorbeeld de Two Museum Pass, waarmee je kunt kiezen voor twee musea om te bezoeken voor een paar euro. Als je echt alle musea wilt bezoeken kun je ook kiezen voor een Museum Pass van ongeveer tien euro. Onder de musea in San Marino vallen de twee toren die je kunt bezoeken, het Palazzo Pubblico, het Museo San Francesco en het Museo di stato di San Marino. Ook zijn er in San Marino enkele particuliere musea die je niet met de museumpas kunt bezoeken. Dit zijn bijvoorbeeld het Museo della Tortura (het martelmuseum) of het Museo delle Cere (het waxmuseum).

Museo di Stato di San Marino

In het staatsmuseum, of het Nationaal museum, kun je de geschiedenis van het land San Marino ontdekken. Het museum zit in het Palazzo Pergami Belluzi, in het historische centrum van de stad San Marino. Verdeeld over vier verdiepingen kun je een indrukwekkende collectie historische voorwerpen vinden, zoals munten of sieraden. Daarnaast is er een verzameling schilderijen die belangrijke figuren voor San Marino uitbeelden.

Basilica di San Marino

In de basilica van San Marino kun je je ogen uitkijken. Als er geen dienst bezig is, kun je er gratis en dagelijks in. Het is een indrukwekkende verschijning vanwege de omvang en de Neo-klassieke bouwstijl van de basilica. Tegenwoordig doet het nog dienst als katholieke kerk. Het bevat tevens de graven van verschillende religieuze figuren uit de geschiedenis van San Marino. Naast de Basilica di San Marino staat de Chiesa di San Pietro, een veel oudere kerk (6e eeuw).

San Marino adventures

Mocht je San Marino iets actiever willen ontdekken, dan kun je ervoor kiezen een bezoekje te brengen aan San Marino adventures, een survivalpark vlak buiten de stad San Marino. Het grootste gedeelte van het park bestaat uit een klimpark. Er zijn routes die geschikt zijn voor kinderen vanaf 2 jaar, en moeilijkere routes voor jongeren en volwassenen. Daarnaast bestaat een klein ponypark.

Het klimaat in San Marino

San Marino kent een Mediterraan klimaat. De temperatuur komt in de winter niet vaak onder het vriespunt, en in de zomermaanden blijft de temperatuur steeds tussen de 20 en 30 graden. De meeste regen kun je verwachten in de wintermaanden. In de droogste maand van de zomer valt er echter minder dan 40 millimeter regen.

Meer informatie over San Marino