Venetië2019-09-02T17:51:43+00:00

Venetië

Bij Venetië denk je natuurlijk als eerste aan de idyllische straatjes en de waterwegen waar je met een gondel doorheen kunt varen. Maar Venetië heeft veel meer te bieden dan dat. Zo staat Venetië in de wijde omgeving bekend om zijn carnaval, en de bijbehorende Venetiaanse maskers. Vandaar dat je die maskers ook veel tegenkomt in souvenirwinkeltjes.

Ligging en omgeving

Venetië ligt in het oosten van de noordelijke helft van Italië, aan de kust van de Adriatische zee. Het is de hoofdstad van de regio Veneto, en ook van de provincie Venetië. Het telt ongeveer 250.000 inwoners. De bouw van de stad is uniek: Venetië is gebouwd op meer dan 100 kleine eilanden, die met elkaar zijn verbonden door talloze bruggen. Zo’n 35.000 inwoners van Venetië wonen op de eilandjes die met de stad zijn verbonden.

Bezienswaardigheden

Midden in Venetië ligt een groot kanaal, het Canal Grande. Het stadsbeeld van Venetië wordt in grote mate bepaald door dit kanaal; er liggen enorme paleizen en villa’s aan. Het wordt door sommigen wel de hoofdstraat van Venetië genoemd. Naast de vele bruggen die je in Venetië kunt verwachten zijn er ook typisch Italiaanse pleinen, paleizen en kerken te zien.

Het plein van San Marco

Het plein van San Marco ligt midden in het historische centrum van Venetië, en ook aan de Canal Grande. Het plein zelf staat dan ook vaak onder water. Aan het plein ligt de basiliek van San Marco, een enorme basiliek die niet alleen de moeite waard is om een poosje van buiten te bewonderen, maar ook zeker om van binnen te bezichtigen. Het is de grootste kerk van Venetië en is gebouwd in de elfde eeuw. De voorgevel is ontzettend gedetailleerd en met veel soorten kunst versierd. De basiliek van San Marco heeft maar liefst vijf koepels, en daarnaast nog vele bogen en allerlei torentjes. Als je naar binnen gaat kun je veel ingenieuze mozaïeken verwachten, zowel in de koepels boven je als op de vloeren onder je. Achter het altaar is de sarcofaag van San Marco te vinden. Ook aan het plein van San Marco staat de Campanile, de klokkentoren. Deze is zo’n 100 meter hoog en gemaakt van baksteen. Zeker de moeite waard om te beklimmen.

Palazzo Ducale: het dogepaleis

Ook dit paleis is te vinden aan het San Marco plein. De naam is afgeleid van de functie ‘doge’, de vroegere leider van Venetië. Het gebouw is overduidelijk gebouwd in de gotische stijl, maar bijzonder is dat het geen religieus gebouw is. Het is gebouwd in de 15e eeuw en was oorspronkelijk de plaats waar zich veel kantoren van politieke instituten bevonden. Er zijn daarnaast vergaderzalen, raadzalen, een ondervraagkamer en een martelkamer, cellen en vertrekken van de doge. Achter het dogepaleis is de Brug der Zuchten te vinden.

Ponte di Rialto: de Rialtobrug

Deze brug is zeer populair bij toeristen. Het is een overdekte brug die in een punt naar boven loopt, en vanaf het hoogste punt in het midden van de brug heb je een spectaculair

uitzicht over het Canal Grande. Voordat deze indrukwekkende brug werd aangelegd in de 16e eeuw, bevond zich op deze plek een simpele houten brug. Het is de oudste van de bruggen die over het Canal Grande lopen. Op de brug zijn verschillende winkeltjes te vinden, en aan een van de zijden is ook een markt met allerlei verse producten. Iets verderop is ook de Rialtomarkt te vinden.

Santa Maria Gloriosa dei Frari

Dit is een kerk in het centrum van Venetië. Omdat de kerk oorspronkelijk bedoeld was voor de arme inwoners van Venetië, zat er oorspronkelijk weinig aan versiering in de kerk. In de loop van de tijd kwamen er echter steeds kleine dingen bij, zoals kunstwerken of monumenten. Het heeft daarom wel iets weg van een museum. De beroemdste van de kunstwerken die zich in de kerk bevindt is gemaakt door Titiaan: de Assunta. Ook kun je kunstwerken van Bellini verwachten, en het graf van bekendheden als Monteverdi, Canova en ook de schilder Titiaan.

San Giorgio Maggiore

Op het eiland San Giorgio bevindt zich een indrukwekkend uitkijkpunt: de Campanile bij de kerk van San Giorgio Maggiore. Het is ongeveer 70 meter hoog, en je kunt uitkijken over het kanaal, het paleis, de San Marco en vele andere paleizen en bruggen. Ook in de kerk kun je je ogen uitkijken.

Andere kerken

Andere bijzondere kerken in Venetië die de moeite waard zijn om te bezoeken, zijn de San Zaccaria-kerk, die gebouwd is in de renaissancestijl die typisch is voor Venetië, de Basilica di Santa Maria della Salute, die ligt aan het Canal Grande. Verder zijn er nog de Chiesa dell’Angelo San Raffaele, de Chiesa di San Moisè, de Chiesa di San Salvador en de Chiesa di Santo Stefano.

Murano

Een ander bekend eiland is Murano. Het is een eiland waar veel glasblazers werkten, en waar ook tegenwoordig nog erg veel glaswerk te vinden is. De meest ingewikkelde kunstwerken zijn er van glas gemaakt. Natuurlijk kun je glasblazers aan het werk zien, maar er is ook een glasmuseum en er zijn talloze winkels waar je producten van Muraans glaswerk kunt kopen. Mocht je je echt willen verdiepen in de kunst, dan kun je zelfs een cursus glasblazen volgen.

Galleri dell’Accademia

In dit museum hangen erg belangrijke werken van Ventiaanse kunstenaars. De kunstwerken zijn afkomstig uit de 14e tot de 18e eeuw. Het museum ligt aan het Canal Grande. Er hangen werken van Bellini, Giorgione, Zuccarelli, Titiaan en Lorenzo Lotto.

Het carnaval van Venetië

Dit grootschalige evenement kent een rijke geschiedenis: het bestaat al sinds de 13e eeuw. Het is een jaarlijks evenement en duurt maar liefst 12 dagen. Bij het carnaval van Venetië

kun je veel typisch Venetiaanse maskers verwachten, die in de vroegste jaren door belangrijke personen werden gedragen om niet herkend te worden, maar gewoon te kunnen feesten. Oorspronkelijk wordt het carnaval gevierd wanneer de lente begint: het carnaval begon als feestdag voor het begin van de lente. Tegenwoordig wordt het bepaald door de datum van Pasen. Het einde van het carnaval is veertig dagen voor Pasen.

Klimaat

Het klimaat in Venetië is een middellandse zeeklimaat. In de zomer kunnen de gemiddelde temperaturen oplopen tot zo’n 28 graden, terwijl in januari lichte vorst kan worden verwacht. Er valt verspreid door het jaar redelijk wat regen in Venetië.

Meer informatie over Venetiē